Bir mobil uygulamada kullanıcı ile iletişim halinde olan yapı arayüzdür. Arka plandaki fonksiyonlar ne kadar kusursuz çalışırsa çalışsın kullanıcı bu işlemlere erişemediği zaman uygulama işlevini yitirmiş olur. Bu sebeple mobil uygulamalarının yapım aşamasında göz ardı edilmemesi gereken unsurlardan biri de arayüzü tasarımıdır.
Bu yazımda sizlere işlevsel bir mobil uygulama tasarımının kilit noktalarından bahsedeceğim. İyi okumalar

Karmaşa Olmasın
Mobil uygulama tasarımlarında özellikle dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri, tasarımın sade ve basit olması. Karmaşık bir tasarım, kullanım deneyimini zorlaştırdığı için, mobil tasarımlarda bu tür yaklaşımlar tercih etmemelisiniz.
Basit ve sade tasarımların tercih edilmesinin sebebi, akıllı telefonların ekranlarının normal bilgisayar ekranlarına kıyasla oldukça küçük olması. Bu cihazların ekran çözünürlükleri yüksek olsa da, görüntüleme alanı dar olduğu için aynı anda ekrana yan yana olarak birden fazla görsel ya da başka öğeleri sığdırmak bir hayli zordur. Bu sebeple de karmaşıklığa yol açabilecek öğeleri elemek ve daha basit bir tasarım yapmak kullanılabilirliği artıracaktır.
Tema Ve Renk Paleti Seçmeyi Unutma
Uygulama için seçtiğiniz renk kataloğunun dışına çıkmamalısınız. Bu renk kataloğundaki renkler ise birbiriyle uyumlu renkler olmalı ki kullanıcı ekrana bakarken yorulmasın
Uygulamanın tasarımında kullanılan renklerin uygulamanın işleviyle olan ilgisi araştırılmalısınız. Örneğin kırmızı renk tonunun iştah açıcı olduğu düşünüldüğü için yemek sipariş uygulama tasarımında kırmızı renk paleti kullanabilirsiniz.
Uygulamanız için çok kolay renk paleti seçebileceğiniz bir site de sizlere önermek istiyorum:
Kullanıcı Girişlerine Dikkat
Kullanıcıdan giriş istediğiniz kutuların yine renk paletiyle uyumlu olmasına dikkat edin, çok keskin köşelerden kaçının.

Fontlar Default Kalmasın
Uygulamanın yine konusuna ve temasına göre farklı font stilleri kullanılmalısınız. Modern geçişleri olan bir temada keskin ve düz fontlar, vintage temalarda italic ve el yazılı temalar default temalar kullanmaktan çok daha şık durur.
Parmak Dostu Hedefler ve Butonlar
Mobil uygulamalar, temelinde dokunuş ve parmak hareketleri kullanan ürünlerdir. Bu sebeple tasarım sürecinde parmak hareketlerine dikkat etmelisiniz. Kullanıcıların sık kullandığı hareket ve alışkanlıklara aşina olmalısınız. Küçük dokunuşların ve pratik hareketlerin kullanıcıyı istediği hedefe götürmesi gerekir. Ayrıca bu hedeflerin, parmakla rahatlıkla etkileşim alabilecek boyutlarda olması gerekir. Buton ve ikon boyutlarını buna göre kurgulamanız gerekiyor.
Sürekli Keşfe Çıkın İlham Perisi Beklemeyin
Sadece kendi çizimleriniz arasında bekleme yapmayın, internette birçok app tasarımı bulabilirsiniz. Onların yaptıklarıyla kendi tarzınızı harmanlamaya çalışın ve sürekli yeni tasarımlar deneyin.
Bu adımlara tasarımını çizerken dikkat ederseniz kullanıcı ile uygulamanızın iletişimi çok daha sağlıklı ve güzel olacaktır
Elif Bilge Parlak